Spouwmuurisolatie Meppel

Spouwmuurisolatie levert je een grote energiebesparing op en het heeft een snelle terugverdientijd. Door isolatie in de spouwmuren aan te brengen voorkom je warmteverlies in je woning in Meppel. Voor het isoleren van de spouwmuur gebruikt een isolatiespecialist uit Meppel verschillende materialen en technieken. Hierover lees je alles op deze pagina. Ook geven we meer informatie over de gemiddelde prijzen.

Bespaar aanzienlijk op de isolatiekosten door offertes van specialisten uit je omgeving te vergelijken. Vul daarom het offerteformulier in en je ontvangt spoedig een aantal aanbiedingen voor de isolatiewerken. Vergelijk op basis van prijs en voorwaarden en kies het beste isolatiebedrijf voor je woning!

spouwmuurisolatie Meppel

Voordelen van onze service

Het is verstandig om meerdere prijsoffertes van isolatiespecialisten te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor de isolatiewerken en kies je eenvoudig een specialist. Door gebruik te maken van onze service hoef je niet allemaal bedrijven op te bellen, maar ontvang je een aantal aanbiedingen met één muisklik. De belangrijkste voordelen van de service:

 • Ontvang geheel kosteloos en vrijblijvend offertes van specialisten uit de regio.
 • Je hoeft niet allemaal bedrijven op te bellen voor een prijsopgaaf.
 • Door offertes te vergelijken bespaar je tot 40% op de isolatiekosten.

 

Waarom spouwmuur isoleren in Meppel?

Het isoleren van de spouwmuur zorgt ervoor dat je minder warmte verliest uit je woning in Meppel. Dit levert je een grote energiebesparing op, want je hoeft minder te stoken. Doordat spouwmuurisolatie redelijk goedkoop is, heeft het een korte terugverdientijd. Binnen 4 à 6 jaar heb je de kosten van de investering al terugverdiend. Na de terugverdientijd blijf je besparen op de kosten, ook dan blijf je minder energie verbruiken. Het aanbrengen van isolatie in spouwmuren is gemakkelijk en is meestal binnen 1 dag al geplaatst. De belangrijkste voordelen:

 • Binnen één dag geplaatst door een isolatiebedrijf uit de regio Meppel.
 • Profiteert van de warmte- en geluidsisolatie.
 • Verdien de investering terug met een snelle terugverdientijd.

Binnen één dag geplaatst door isolatiebedrijf

Het plaatsen en na-isoleren van spouwmuurisolatie door een isolatiebedrijf uit de regio Meppel is vaak binnen één dag afgerond. De isolatiespecialist maakt een aantal vulgaatjes en spuit via deze gaatjes isolatiemateriaal in de spouwmuur. Er komt geen hak- of breekwerk bij te pas, hierdoor verloopt het plaatsen een stuk sneller.

Optimale warmte en geluidsisolatie

Last van geluid van een drukke weg of speeltuin? Spouwmuurisolatie werkt niet alleen uitstekend tegen het verlies van warmte, maar ook voor het dempen van geluid. De geluidsisolatie geeft het geluid niet meer door en hierdoor heb je minder geluidsoverlast van buiten. Uiteraard verwarm je je woning in Meppel efficiënter met spouwmuurisolatie en daarnaast heb je minder last van koude muren en tocht.

Snelle terugverdientijd

De kosten voor spouwmuurisolatie zijn redelijk laag. Er is tenslotte geen hak- of breekwerk nodig of veel materiaal. Er zijn alleen vulgaatjes nodig en die worden na het isoleren van de spouwmuur afgewerkt. Doordat de isolatiekosten laag liggen en de energiebesparing hoog is, verdien je de investering snel weer terug. De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie is 4 à 6 jaar.

 

Besparing met spouwmuurisolatie

De kosten van isolatie in de spouw liggen namelijk relatief laag, maar je bespaart met een vrijstaande woning van 150 vierkante meter al zo’n 600 euro per jaar op de energiekosten. Je verliest namelijk minder warmte en de gevelmuren voelen warmer aan. Je bespaart niet alleen op de energiekosten, maar verhoogt ook de waarde van je woning.

kosten spouwmuurisolatie Meppel

Kosten spouwmuurisolatie

De kosten voor spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van de gevel en het isolatiemateriaal. Voor het isoleren van de spouw van een tussenwoning moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €800,- tot €1.100,-.Hiermee bespaar je tot wel €200,- per jaar op de energiekosten. De investering heb je dus na ongeveer 4 jaar weer terugverdiend. In de prijstabel vind je nog meer gemiddelde prijzen voor verschillende woningtypes in Meppel. Naast het geveloppervlak en het isolatiemateriaal, zijn de isolatiekosten ook nog afhankelijk van de arbeidskosten en voorrijkosten. Kies een gevelspecialist uit de regio van Meppel om te besparen op de voorrijkosten.

Prijstabel: Wat kost spouwmuurisolatie?

Type woning Oppervlakte spouwmuur Gemiddelde prijs, incl. btw en arbeidskosten* Gemiddelde besparing per jaar
Appartement 25 m² €500,- tot €600,- €120,- per jaar
Tussenwoning 65 m² €800,- tot €1.100,- €200,- per jaar
Hoekwoning 65 m² €1.200,- tot €1.400,- €350,- per jaar
2 onder 1 kap 100 m² €1.500,- tot €1.800,- €500,- per jaar
Vrijstaande woning 150 m² €2.200,- tot €2.500,- €600,- per jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Nauwkeurige berekening ontvangen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.


Wil je ook besparen op de kosten van spouwisolatie?

Vul het offerteformulier in voor gratis offertes. Bespaar tot wel 40%!

Offertes aanvragen

 

Subsidie spouwmuurisolatie 2019

Tot een paar jaar geleden was het mogelijk voor particulieren om subsidie aan te vragen voor het nemen van energiebesparende maatregelen, zoals spouwmuurisolatie. Het isolatiepotje voor particulieren is helaas op. Een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan in 2019 nog wel aanspraak maken op een subsidie, maar dat kan tot 1 januari 2020. Daarna stopt deze subsidiemogelijkheid ook. Op rvo.nl lees je hier meer over. Via de Energiesubsidiewijzer vind je eenvoudig alle beschikbare provinciale en lokale subsidies. Op de arbeidskosten voor het isoleren van woningen ouder dan twee jaar hoef je maar 9% btw te betalen. Over de materiaalkosten betaal je wel altijd 21% btw. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

 

Hoe werkt spouw isoleren in Meppel?

Voor het aanbrengen van isolatie in de spouw boort de vakman een aantal vulgaten in de muur. Via deze vulgaatjes spuit hij het isolatiemateriaal in de spouwmuur. De grootte van de vulgaten is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat er gekozen wordt. Voor glaswol is bijvoorbeeld een grotere voeg nodig, dan voor isolatieschuim. De vulgaatjes worden nadien gevuld en netjes afgewerkt, zodat je er niets meer van ziet. Voordat de expert begint het aanbrengen van spouwisolatie inspecteert hij de muur met een endoscopisch onderzoek. Zo controleert hij of er spouwmuurvervuiling is of andere problemen waardoor het isoleren van de spouw moeizamer zou kunnen gaan.


Spouwmuurisolatie, hoe werkt het precies?


 

Woning geschikt voor spouwmuur isoleren?

Zowel een woning met geïsoleerde als een woning zonder geïsoleerde spouw is geschikt voor spouwmuurisolatie, de enige voorwaarde is dat er een spouw aanwezig moet zijn. Een spouw is een ruimte tussen een binnen en buitenmuur. Enkelsteensmuren hebben dus geen spouw. Wanneer de spouwmuur al geïsoleerd is, dit is vaak het geval bij woningen die gebouwd zijn na 1980, is het soms verstandig om de muur na te isoleren. Verouderde isolatie werkt vaak niet goed of voldoet niet meer aan de huidige eisen. Zo bespaar je uiteindelijk nog meer op de energiekosten.

Bouwjaar woning

Woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1980 hebben vaak een spouwmuur zonder isolatie. Na 1980 begon men met het plaatsen van isolatie in spouwmuren, maar deze isolatie voldoet vaak niet meer aan de huidige eisen. Heb jij een woning die gebouwd is voor 1980? Dan verlies je mogelijk veel warmte!

Spouwmuurvervuiling

Spouwmuurvervuiling heeft een negatieve invloed op de spouwmuurisolatie. Het bestaat uit vuil dat zich tussen de muren bevindt, denk aan zand, stof en puin. Spouwmuurvervuiling zorgt er niet alleen voor dat de isolatie in de spouw minder goed werkt, maar het zorgt ook voor condensatievorming. De specialist zal daarom eerst al het vuil verwijderen. Hiervoor is het nodig om een paar gevelstenen te verwijderen, deze worden naderhand weer netjes terug geplaatst.

 

Spouwmuur na-isoleren Meppel

Wanneer de spouw wel geïsoleerd is, is het soms verstandig om het na te isoleren. Met na-isoleren breng je de isolatie in de spouw naar de huidige eisen. Na verloop van tijd is het namelijk mogelijk dat isolatie verzakt of aangetast is door vocht. Oude spouwmuurisolatie vervangen is dan zeer geschikt. Door nieuwe isolatiematerialen aan te brengen, profiteer je van de huidige eigenschappen en isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. Een isolatie adviseur op het gebied van spouwisolatie uit Meppel geeft je graag advies over de mogelijkheden voor na-isoleren en voert een inspectie uit of jouw spouwmuren geschikt is voor na-isoleren.


Op zoek naar een voordelig isolatiebedrijf in Meppel?

Kies het beste bedrijf door gratis en vrijblijvende offertes te vergelijken!

Gratis offertes aanvragen


 

Materialen voor spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende materialen geschikt voor spouwmuurisolatie. Isolatieschuim is zeer populair in Meppel en ook parels hebben een uitstekende thermische isolatie. De isolatiewaarde voor thermische isolatie is afhankelijk van het materiaalsoort en de dikte van de isolatielaag. De isolatiewaarde wordt aangegeven met de R-waarde of de Rd-waarde. Welk isolatiemateriaal geschikt is voor je woning is afhankelijk van het budget en de beschikbare ruimte. Kies uit één van de volgende materialen:

 • EPS-parels
 • Glaswol
 • Steenwol
 • Purschuim
 • Isolatieplaten

EPS-parels

EPS-isolatie wordt ook wel polystereen- of eps-parels genoemd. Ook de term isolatiekorrels komen we tegen. De vakman plaatst de isolatieparels in de spouwmuur. Er bestaan verschillende soorten parels, witte of zwarte bolletjes. Voor spouwmuurisolatie zijn de HR+++ bolletjes het meest geschikt, deze hebben uitstekende thermische eigenschappen. De gemiddelde isolatiewaarde van dit materiaal is 0,034 W/m.K.

Glaswol

Glaswol heeft een isolatiewaarde van 0,034 W/m.K. Het bestaat uit gerecycled glas en voor spouwmuurisolatie gebruikt een isolatiespecialist uit Meppel glaswolvlokken. Eén van de nadelen van de vlokken is dat er een grotere voeg of boorgat nodig is om de spouwmuur geheel te vullen. Glaswolvlokken werken goed tegen het verlies van warmte en voor geluidsisolatie.

isolatiemateriaal voor spouwisolatie Meppel

Steenwol

Steenwol heeft zowel een goede thermische isolatie als akoestische eigenschappen. Het wordt gemaakt van gesmolten vulkanische gesteente basalt. Het werkt vochtwerend, waardoor je minder last hebt van vochtproblemen en schimmelvorming. De isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte waarmee de steenwol aangebracht kan worden in de spouwmuur.

Purschuim spouwmuurisolatie

Purschuim wordt zeer veel toegepast in Meppel voor het isoleren van spouwmuren. De vloeistof wordt in de muur gespoten en zet daarna uit. Het vult alle naden en kieren. De isolatiewaarde van purschuim is 0,023 W/m.K en is afhankelijk van de dikte waarmee het opgespoten wordt. Naast de uitstekende thermische isolatie, is PUR ook geschikt voor een kleine spouwmuur en werkt het vochtwerend.

Isolatieplaten, geschikt bij nieuwbouw

Isolatieplaten zijn voornamelijk geschikt voor nieuwbouwwoningen. Er is namelijk veel ruimte nodig om platen aan te brengen in bestaande muren, hiervoor moet er veel gesloopt worden en dat is niet nodig als je kiest voor één van de andere materialen. De isolerende platen worden tijdens het bouwproces tussen de buiten- en de binnenmuur geplaatst. Ze worden gemaakt van PUR, PIR, XPS of EPS.

 

Spouwmuurisolatie, kosten per materiaalsoort

De kosten voor spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het isolatiemateriaal. Glaswol is het goedkoopste, namelijk vanaf €8,- per vierkante meter. Hierbij is echter wel een groter boorgat nodig en ben je dus iets meer kwijt aan de kosten voor het afwerken van de muren. De kosten voor isolatieschuim zijn het hoogste, namelijk gemiddeld vanaf €25,- per vierkante meter. Maar een isolatiespecialist brengt het schuim zeer snel aan, waardoor het minder tijd kost. De kosten zijn daarnaast afhankelijk van de arbeidskosten, de grootte van de muur en de voorrijkosten.

Prijstabel: gemiddelde prijs per materiaalsoort

Materiaalsoort Gemiddelde prijs per m²*
Glaswol Vanaf €8,-
Steenwol Vanaf €9,-
EPS Parels Vanaf €10,-
Purschuim Vanaf €25,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor de exacte prijsberekeningen gratis offertes aan.


Zorg voor een uitstekende warmte- en geluidsisolatie!

Schakel een isolatiespecialist uit Meppel in voor spouwmuurisolatie.

Offertes aanvragen

Nadelen van spouwmuurisolatie, waar op letten?

Spouwmuurisolatie is niet altijd mogelijk, dit komt bijvoorbeeld doordat er gebruik is gemaakt van stenen die dampdicht zijn. Geglazuurde bakstenen en strengpers stenen zijn hier voorbeelden van. Deze stenen zijn dampdicht en kunnen niet ademen, hierdoor ontstaat er achter de stenen vochtophopingen. Hetzelfde geldt voor geschilderde gevels, de verflaag zorgt er ook voor dat de stenen niet ademen. Vervulling in de spouwmuur zorgt er daarnaast voor dat de kosten hoger komen te liggen, want dit moet eerst verwijderd worden.

Gevels met geglazuurde, strengpers en verblendstenen

Geglazuurde bakstenen ademen niet, hierdoor kan vocht niet uit de muur komen en hoopt het zich op in de spouwmuur. Wanneer het gaat vriezen is er een kans dat de glazuurlaag kapot gaat. Bij oudere woningen in Meppel is er soms nog gebruik gemaakt van strengpers stenen. Ook deze kunnen slecht tegen vorst. Met spouwmuurisolatie drogen de stenen minder snel en hierdoor kunnen ze gaan barsten als het vriest.

Spouwmuurisolatie bij geschilderde gevel

De verflaag bij een geschilderde gevel sluit al het metsel- en voegwerk af. Afhankelijk van de verfsoort zorgt dit voor een dampdichte muur. Wanneer er gebruik is gemaakt van damp-open verf, dit zijn vaak moderne verfsoorten, is er geen probleem. Bij dampdichte verf is er een kans dat er vochtophopingen achter de muur ontstaan.

Gevels die blootstaan aan slagregen

Slagregen is regen dat met grote kracht neerkomt op de gevel, dit heeft nadelige gevolgen voor het aanbrengen van spouwisolatie. Er mag namelijk geen vocht bij het isolatiemateriaal komen, want dan werkt het minder goed. Bovendien zorgt vocht voor beschadigingen aan je woning in Meppel. Door de gevel te impregneren voorkom je dat vocht binnendringt via de stenen.

Ventilatie om vochtproblemen te voorkomen

Eén van de bekendste methoden om vochtproblemen te voorkomen is door te ventileren. Met spouwmuurisolatie sluit je de buitenmuren af, hierdoor is het soms lastiger om je woning te ventileren. Condensatievocht kan nergens heen en zet zich af tegen de muren, plafonds en ramen. Een ventilatiesysteem is dan een geschikte oplossing.

spouwisolatie Meppel

Spouwmuurisolatie is niet mogelijk, wat nu?

Wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is, zijn er nog andere isolatiemethoden om de muren te isoleren. Bijvoorbeeld door de binnenmuren te isoleren. Hierbij plaatst de vakman isolatieplaten tegen de muur. Daarna werkt hij alles af met voorzetwanden. Eén van de nadelen is dat de leefomgeving kleiner wordt, want de muren komen verder naar binnen te staan. Daarom kiest men meestal voor buitenmuurisolatie. Met deze methode plaatst een isolatiespecialist uit Meppel isolatiemateriaal tegen de buitenmuur aan. Hierbij is het noodzakelijk om nieuwe gevelbekleding aan te brengen. Laat u adviseren door een isolatie adviseur over de mogelijkheden.

3 fabels over spouwmuurisolatie

Er zijn een aantal hardnekkige fabels rondom spouwmuurisolatie. Zo denkt men in Meppel vaak dat de spouwmuur niet helemaal gevuld mag worden met isolerende materialen. Dit zou namelijk vochtproblemen veroorzaken. Dit is echter niet waar, maar het is wel belangrijk dat het materiaal op de juiste manier aangebracht wordt. Dan kan er namelijk geen vocht meer binnendringen van buitenaf.

Een ander fabel is dat spouwmuurvervuiling ervoor zorgt dat de spouw helemaal niet meer geïsoleerd kan worden. Maar deze vervuiling is vaak eenvoudig te verwijderen en vormt dan geen probleem meer. Tot slot wordt er vaak gedacht dat een geïsoleerde spouwmuur niet opnieuw geïsoleerd kan worden. Maar ook met na-isoleren of bijvullen van de spouwisolatie kun je nog veel behalen op het gebied van energiezuinigheid. Alle drie fabels:

 • Fabel 1: De spouwmuur mag niet helemaal gevuld worden met isolatiemateriaal vanwege vochtproblemen.
 • Fabel 2: Spouwmuurvervuiling zorgt ervoor dat de spouw niet geïsoleerd kan worden.
 • Fabel 3: Een spouwmuur die al geïsoleerd is, kan niet opnieuw geïsoleerd worden.

isolatiebedrijf spouwisolatie Meppel

Spouwmuurisolatie: zelf doen of door isolatie expert?

Spouwmuurisolatie kan het beste door een isolatie expert aangebracht worden. Je wilt natuurlijk wel het hoogste rendement behalen en zoveel mogelijk besparen op de stookkosten. Dit is alleen mogelijk wanneer de isolatie op de juiste manier aangebracht wordt in de spouw. Daarnaast kan verkeerd aangebrachte isolatie zorgen voor vochtproblemen in de spouwmuren. Hierdoor werkt het minder isolerend en krijg je mogelijk last van schimmelvorming en vochtplekken. Een expert weet precies hoe alles aangebracht moet worden en voert altijd zelf een inspectie uit.

Tips bij kiezen spouwmuurisolatie bedrijf Meppel

Wanneer je het offerteformulier invult krijg je een gratis of vrijblijvende offertes van specialisten uit de regio. Wij hebben nog een aantal handige tips voor je om het kiezen van een spouwmuurisolatie bedrijf uit de omgeving van Meppel eenvoudiger te maken. Onze tips:

 • Vergelijk de aanbiedingen op basis van prijs, aanbod en voorwaarden.
 • Bekijk of het isolatiebedrijf keurmerken of andere certificaten heeft.
 • Kies een isolatiebedrijf uit de buurt om te besparen op de voorrijkosten.

Isolatie expert nodig?

Schakel een specialist voor vloer- of spouwmuurisolatie in via het formulier.

Vergelijk offertes

Vergelijk op je gemak diverse offertes van isolatiebedrijven uit je eigen regio.

Bespaar tot 40%

Kies voor de specialist met de beste offerte en bespaar op de totaalprijs.


Recent aangevraagde offertes

Spouwmuurisolatie met EPS-parels in Assen
Spouwmuur na-isoleren (oud isolatiemateriaal aanvullen) in Emmen
Inspectie t.b.v. spouwmuurvervuiling + eventueel verwijderen in Hoogeveen
Spouwisolatie met purschuim in Meppel
Spouwmuurmuurisolatie met glaswol in Roden
Spouwmuur isoleren en extra ventilatiepunten aanbrengen in Coevorden

Isolatiebedrijf nodig? Gratis spouwmuurisolatie offertes!

Wil je besparen op de energiekosten? Met spouwmuurisolatie bespaar je ongeveer 10% op de stookkosten. Afhankelijk van de grootte van de gevel bespaar je enkele honderden euro’s per jaar op energiekosten. Door de spouwmuur te isoleren verwarm je je woning efficiënter en verhoog je de waarde van je woning. Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan via het offerteformulier. Je ontvangt spoedig een paar aanbiedingen van specialisten uit de regio Meppel. Vergelijk en kies de beste isolatiespecialist. Je bespaart hier tot wel 40% op de isolatiekosten mee!

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan!